Акушерство

Биопсия на хорион

Биопсията на хорион е инвазивна процедура, при която под постоянен ехографски контрол чрез специална игла и спринцовка се пунктира предшественика на плацентата, наречен хорион.

 

По този начин се добива определено количество материал, което се изпраща за последващ лабораторен генетичен анализ.

 

Биопсията на хорион обикновено се извършва между 11+0-13+6 г.с.

 

Манипулацията е сравнително безболезнена, провежда се за около една минута, не налага специална подготовка и практически не носи риск за бременната.

 

Полученият материал (хорион) се изпраща за лабораторен анализ. Резултатите са готови обикновено за около 1 до 3 седмици. При използване на т.нар. ДНК анализ (чрез PCR) е възможно да се изключат или диагностицират някои от най-честите хромозомни аномалии на плода за по-кратък интервал от време – до 7 работни дни.

 

Биопсията на хорион повишава риска за аборт с около 0,5-1%. Това означава, че в група от около 100-200 подложени на изследването бременни се наблюдава един аборт свързан с манипулацията. По тази причина манипулацията се извършва само след подписано писмено информирано съгласие от страна на бременната.

 

Основните разлики между извършването на амниоцентеза и биопсия на хорион са следните:

  • Гестационeн срок на изследване - биопсията на хорион се извършва в първи (между 11-13+6 г.с.), а амниоцентезата във втори (след 16+0 г.с.) триместър на бременността;
  • Материал за изследване - при биопсията на хорион се изследва предшественика на плацентата (хориона), докато при амниоцентезата - амниотичната течност.

В около 1% от случаите след биопсия на хорион е невъзможно да се постави категорична пренатална диагноза, поради наличието на т.нар. плацентарен мозайцизъм (състояние, при което плацентата има генетична аномалия, а плодът - не). Това налага извършването на амниоцентеза в по-късен гестационен срок (след 16 г.с.).

 

При Rh-отрицателни бременни се налага профилактика с Анти-D гама-глобулин.

 

За повече информация за възможността да извършите биопсия на хорион може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.