Акушерство

Медикаментозен аборт

За съжаление, бременността не винаги се развива нормално - понякога се наблюдава усложнения като кухо яйце, ембрион без сърдечна дейност, отлепване на гестационния сак и др. В тези случаи се налага нейното прекъсване по медицински показания.

 

В допълнение, всяка жена у нас има право по закон да прекъсне по желание своята бременност в ранните гестационни срокове - до 12 г.с.

 

Съществуват два основни начина на прекъсване на бременност – медикаментозно (чрез лекарства) и инструментално (по хирургичен път).

 

Медикаментозният аборт е метод на избор в ранна бременност.

Медикаментозното прекъсване на бременност се извършва до 63 ден считано от първия ден на последната редовна менструация. След това ефективността на метода значително намалява.

 

Преди процедурата чрез ултразвуково (ехографско) изследване се потвърждава и документира наличието на бременност в матката, като същевременно се определя с точност и гестационната възраст.

 

Прекъсването се извършва с помощта на два лекарствени препарата, които се приемат през устата през определен интервал от време. Първата таблетка съдържа антихормон, който блокира ефекта на прогестерона (хормона на бременността). След 36 часа се приема втори медикамент, който е простагландинов аналог.

 

Абортът обикновено настъпва няколко часа след приема на последното лекарство или на следващия ден. Обикновено се наблюдава вагинално кървене, подобно на менструалното, което може да бъде придружено с известна болка и дискомфорт - ниско долу. Кървенето продължава няколко дни и постепенно отслабва.

 

Наличието и спирането на вагиналното кървене не означава непременно, че медикаментозният аборт е завършил успешно. По тези причини от 2 до 3 седмици след интервенцията се извършва контролно ултразвуково изследване, чрез което се оценява състоянието на маточната кухина.

 

Основното предимство на медикаментозното прекъсване на бременността е, че по този начин не се налага хоспитализация, респ. инструментално почистване на маточната кухина. Следователно, не се оказва потенциално негативно влияние върху възможността за бъдещо забременяване.

 

Основният недостатък е, че методът е неприложим в късните гестационни срокове. В някои случаи, изхвърлянето е непълно, което налага допълнителна инструментална евакуация на съдържимото в маточната кухина.

 

За повече информация относно възможността за извършване на медикаментозен аборт може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.