Акушерство

Диагноза на бременността

Диагнозата на бременността първоначално най-често се извършва чрез уринен тест, който се закупува от всяка аптека или в МЦ МАРКОВС.

 

Уринният тест следва да се направи най-рано около 20 дни след предполагаемата дата на забременяване или около 7 дни след липсващата редовна менструация.

 

В случай че методът се използва по-рано, може да се получат неточни или противоречиви резултати.

 

При неясен или съмнителен резултат от уринния тест е най-добре изследването да се повтори след една седмица или да се консултирате с Вашия лекуващ лекар.

 

Диагноза на бременността

След положителен уринен тест обикновено се записва час за преглед при АГ специалист. Тогава се извършва и първия ехографски преглед, чрез който окончателно се диагностицира наличието на бременност в матката.

 

Ехографският преглед има едно съществено предимство пред уринния тест. Чрез него освен диагностициране на бременността се определя и нейната локализация.

 

Нормалното имплантиране на гестационния сак в маточната кухина е от ключово значение за правилното развитие на бременността.

 

Най-често в ранните гестационни срокове се провежда трансвагинално (през влагалището) ултразвуково изследване.

 

Прегледът се извърша на гинекологичен стол или кушетка и обикновено не налага специална подготовка от Ваша страна.

В някои специфични случаи Вашият АГ специалист може да назначи допълнително извършване на кръвен тест за доказване на бременността. Това обикновено се налага при невъзможност за визуализиране на гестационен сак в маточната кухина в хода на първичния ехографски преглед. Последващото поведение се определя според резултатите от този кръвен тест.

 

За повече информация относно възможностите за диагностициране на бременността и нейните ранни усложнения може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.