Ендокринология

Ендокринологията е клинична специалност, която се занимава с профилактиката, диагнозата, лечението и рехабилитацията на заболяванията на жлезите с вътрешна секреция (хипоталамус, хипофиза, щитовидна жлеза, паращитовидни и надбъбречни жлези, панкреас), както и с болестите на обмяната на веществата.

 

Oсновните заболявания предмет на тази специалност са:

  • Захарен диабет;
  • Метаболитен синдром;
  • Наднормено тегло;
  • Дислипидемии;
  • Тиреотоксикоза и хипотиреоидизъм;
  • Остеопороза;
  • Хормонален дисбаланс (при пери-, мено- и постменопауза и др.).

Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания, чиято честота прогресивно нараства.

 

В България около 580 хил. човека страдат от захарен диабет, което прави около 20% от населението над 40 години.

 

В началните си стадии захарният диабет не създава съществени клинични оплаквания и често пъти се открива при случайно лабораторно изследване. За жалост, неразпознатитe дълготрайно завишени стойности на кръвната захар могат да доведат до редица усложнения като увреждане на зрението, инфаркт на миокарда, инсулт, ампутация на крайници, засягане на бъбречна функция и др.

 

По тези причини е препоръчително първоначалният скрининг за захарен диабет да се извършва след навършване на 40 години, а по-късно - на всеки 3 години.

 

Изследването за захарен диабет и/или другите нарушения на въглехидратния метаболизъм е разумно да започнат възможно най-рано при наличие на фамилна обремененост (даибет в семейството), наднормено тегло, заседнал начин на живот и др.

 

През последните години се забелязва тенденция за нарастване на честотата и на заболяванията на щитовидната жлеза.

 

Те следва да бъдат активно търсени и изключвани и при най-дискретните клинични оплаквания.

 

По-често се засяга женския пол. 

 

Болеститe на щитовидната жлеза могат да причинят поява или влошаване на артериална хиперотония, ритъмно-проводни нарушения на сърдечната дейност, затруднено забременяване и др.

 

Основните диагностични методи използвани в клиничната практика са ехографията и хормоналната диагностика.

 

За повече информация относно възможностите за извършване на консултация със специалист ендокринолог  може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.