Репродуктивна гинекология

Репродуктивна гинекология

Репродуктивната гинекология е част от общата наука за грижите за жената, която е в основата на подпомагането на процеса да стане тя майка. За жалост, невинаги това се случва лесно и по желание.

 

В някои случаи е достатъчна една психологична подкрепа и извършването на профилактичен гинекологичен преглед, чрез който се прецизира точно момента на овулация - необходима предпоставка за настъпване на бременност.

 

В други случаи, обаче, така желаното забременяване се забавя, което налага необходимост от консултация със специалист по репродуктивна гинекология и/или провеждането на определени специализирани изследвания.

 

С помощта на специалистите по репродуктивна гинекология в МЦ МАРКОВС и достиженията на съвременната медицина може да потърсите и установите именно тези причини или състояния, поради които се наблюдават затруднения в забременяването.

 

Репродуктивна гинекология

Диагностиката на инфертилитета представлява един сложен и понякога дълъг процес на внимателна оценка и идентифициране на основните причини, които допринасят за безплодие или затруднено забременяване. Това е първата и много важна стъпка преди избора и започването с някой от методите за асистирана репродукция.

 

Основните методи и процедури, използвани в диагностиката на инфертилитета в МЦ МАРКОВС са:

 

Репродуктивна гинекология
  • Медицинска история - подробен разговор, касаещ миналата медицинска и АГ история, предишни бременности, операции, лечение или проблеми, които могат да доведат до стерилитет;
  • Физикален преглед - включва преглед на репродуктивната система и оценка на общото здравословно състояние;
  • Хормонални изследвания - антимюлеров хормон (АМХ), фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), пролактивн, естрадиол и др., могат да спомогнат за оценка на функията на яйчниците и хормоналния баланс, тест за изследване на резерва на яйчниците (антрална фоликулометрия) и др.;
  • Генетични изследвания - хромозомен анализ на партньорите (кариотипиране) и други тестове за откриване на специфични генетични аномалии, които могат да доведат до стерилитет или проблеми със забременяването;
  • Трансвагинално или трансабдоминално ултразвуково изследване на уро-гениталния тракт;
  • Спермограма - анализ на спермалната течност с цел оценка на броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите.

В някои случаи се налага извършването и на допълнителни специализирани инструментални изследвания - хистеросонография, хистеросалпингография, хистероскопия и др. Тези процедури могат допълнително да спомогнат за откриването на някои вродени и придобити аномалии на матката (двурога матка, миоми, полипи и др.), маточните тръби и др.

 

Вашият специалист по репродуктивна медицина в МЦ МАРКОВС ще избере най-подходящите изследвания в зависимост от Вашата персонална медицинска история и клинична симптоматика. Резултатите от диагностичния процес ще спомогнат максимално бързо да се определи най-подходящия за Вас метод за асистирана репродукция или ще се пристъпи към избор на друга терапевтична стратегия. Важно е да се отбележи, че процесът на изследване не трябва да продължава повече от 3 месеца.

 

МЦ МАРКОВС е утвърдено лечебно заведение в областта на акушерството и гинекологията у нас. С нашия цялостен подход, визия и висок професионализъм ние предлагаме качествена и персонализирана медицинска помощ на всички пациенти, които имат затруднения в осъществяването на своята репродуктивна функция.

 

За повече информация относно възможностите за извършване на преглед от специалист по репродуктивна гинекология може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.