Акушерство

Селективна редукция

Селективната редукция (известна още като селективен фетоцид) представлява инвазивна процедура, при която по една или друга причина се налага избирателно редуциране на броя на фетусите при многоплодна бременност.

 

Обикновено се извършва в ранните гестационни срокове - в първи или в началото на втори триместър (до 14 г.с.).

 

По-често е показана в случаите след ин витро оплождане, но при необходимост се прилага и при спонтанно настъпила многоплодна бременност.

Основните показания за извършване на селективна редукция при многоплодна бременност в МЦ МАРКОВС са:

  • Дискордантност по отношение на определена структурна, хромозомна или друга генетична аномалия (дискордантност означава единият близнак да бъде нормален, а вторият да има дадено патологично състояние - например синдром на Даун, структурен дефект и др.);
  • Прекалено висок риск за преждевременно раждане (рискът се увеличава правопропорционално с нарастване броя на фетусите – той е около 10% при двуплодна бременност, 35% при триплодна бременност и т.н.)
  • Риск от развитие на някои специфични за многоплодната бременност усложнения - фето-фетален трансфузионен синдром, тежка фетална растежна ретардация на единия близнак и др.

Селективната редукция се извършва чрез игла през корема на бременната под постоянен ехографски контрол. Предварително е уточнено кой или кои от фетусите ще бъдат редуцирани. Това става чрез ултразвуково изследване, а при необходимост и след провеждане на инвазивна пренатална диагностика. В хода на манипулацията се инжектира медикамент в сърцето на плода, което води до окончателното му спиране.

 

Процедурата е сравнително безболезнена, не изисква специфична подготовка, провежда се в рамките на няколко минути и практически не носи риск за майката.

 

След селективна редукция рискът за спонтанен аборт се увеличава между 7 и 12% в зависимост от показанията за извършване на манипулацията, броя на редуцираните фетуси, както и от гестационния срок на провеждане. По тази причина тя се извършва само след подписано писмено информирано съгласие от страна на бременната.

 

За повече информация за възможността да извършите селективна редукция може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.