Акушерство

Амниоцентеза

Амниоцентезата е инвазивна процедура, при която под постоянен ехографски контрол чрез специална игла и спринцовка се пунктира околоплодния мехур.

 

По този начин се добива определено количество околоплодна течност, което се изпраща за последващ лабораторен анализ - генетичен, вирусологичен и др.

 

Амниоцентезата се извършва само и единствено след навършена 16+0 г.с.

 

Процедурата е сравнително безболезнена, провежда се за около една минута, не налага специална подготовка и практически не носи риск за бременната.

 

Резултатите са готови обикновено за около 1 до 3 седмици и зависят от вида на извършвания анализ. При използване на т.нар. ДНК анализ (чрез PCR) е възможно да се изключат или диагностицират някои от най-честите хромозомни аномалии на плода за по-кратък интервал от време – до 5 работни дни.

 

Извършването на амниоцентеза повишава риска за аборт с около 0,5-1%. Това означава, че в група от около 100-200 подложени на изследването бременни ще се наблюдава един аборт свързан с манипулацията. По тази причина инвазивната пренатална диагностика се извършва строго по индикации и само и единствено след подписано писмено информирано съгласие от страна на бременната.

 

При Rh-отрицателни бременни се налага профилактика с Анти-D гама-глобулин.

 

За повече информация за възможността да извършите амниоцентеза може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.