Клинична гинекология

Клинична гинекология

Влагалищен секрет

Микробиологичното изследване е метод, чрез който се изолират и идентифицират най-често срещаните микроорганизми (бактерии или гъби).

 

За целта в хода на стандартен гинекологичен преглед се взема материал от влагалището (влагалищен/вагинален секрет) или от канала на маточната шийка (цервикалния секрет), след което той се транспортира в специална хранителна среда до съответната микробиологична лаборатория.

 

В микробиологичната лаборатория материалът се посява на подходяща хранителна среда. При растеж на патогенни микроорганизми, последните се изолират и идентифицират. Резултатът обикновено е готов до няколко работни дни.

 

Вземането на влагалищен (вагинален) секрет за микробиологично изследване не изисква специална подготовка от Ваша страна.

 

От практическа гледна точка е добре да знаете:

 

  • Влагалището не е стерилен орган и често в него се изолират различни видове микроорганизми. Някои от тях са необходими за поддържането на оптимална здравословна среда (например лактобацилите);

  • Други бактерии, наречени „условно патогенни”, обикновено съществуват във влагалището без да причиняват заболяване. В някои случаи, обаче, те могат да предизвикат или да допълнят клиничната картина на едно влагалищно възпаление;

  • Трета част от бактериите са „задължително патогенни” – тяхното присъствие във влагалището винаги е свързано с различно по степен изява на заболяване.

Резултатът от микробиологичното изследване на влагалищен (вагинален) секрет не бива да се абсолютизира и съответно лечението не трябва да се определя единствено и само от него;

 

Диагнозата и лечебният план се прецизират от Вашия АГ специалист след комплексна оценка на резултатите от анамнестичните данни, клиничните симптоми, микробиологичното изследване и обективната находка от гинекологичния преглед.

 

МЦ МАРКОВС предлага на всички свои пациенти пълната гама от микробиологични изследвания, необходими за оценка на гинекологичното състояние на жената - влагалищен (вагинален) секрет, цервикален секрет, уретрален секрет и др. Изследванията се извършват в комфортна обстановка с качествена апаратура от висококвалифицирани АГ специалисти.

 

За повече информация относно възможността да се направи микробиологично изследване на влагалищен или цервикален секрет може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.