Клинична гинекология

Клинична гинекология

Миома на матката

Миомата представлява доброкачествено туморно образувание, което произхожда от гладката мускулатура на матката.

 

В литературата се използват още понятия като миомен възел, лейомиома или фиброид.

 

Размерите на миомата могат да варират от няколко милиметра до десетки сантиметри.

 

Голяма част от жените нямат клинични оплаквания, като обикновено миомата се открива за първи път по време на рутинен гинекологичен преглед.

Най-общо миомните възли се разделят на субсерозни, интрамурални и субмукозни. Видът се определя от разположението им в маточната стена. Субсерозните миомни възли растат по повърхността на матката, т.е. към коремната кухина. Те най-често се развиват безсимптомно и могат да достигнат до големи размери. Интрамуралните възли се образуват в мускулния слой на маточната стена. За разлика от тях, субмукозните възли растат към маточната кухина, което клинично се свързва с по-обилни менструални цикли.

Миомните възли обикновено започват своето развитие при жени на възраст между 30 и 50 г. Това е хормонално зависим тумор, който по-често се наблюдава при случаи с наднормено тегло, поликистозни яйчници и др. Според някои проучвания миомата се среща по-рядко при раждали, отколкото при нераждали жени. Миомните възли нарастват с различни темпове по време на репродуктивната възраст, особено по време на бременност. Обикновено след менопаузата те престават да растат и дори могат незначително да намалят своите размери.

 

Обилните и болезнени менструални цикли (понякога съпроводени с анемичен синдром) представляват най-честия клиничен симптом при наличие на миома. Значително по-рядко жените съобщават за болка в корема, особено при по-големи миомни възли, усложнени с некроза. Честото уриниране или запек се наблюдават изключително рядко, в случай на притискане на пикочния мехур или ректума. Лейомиомите, които деформират кухината на матката могат да бъдат причина и за затруднено забременяване (инфертилитет).

 

Диагнозата най-често се поставя чрез ехографски преглед, в хода на който се визуализира окръглена солидна туморна формация изхождаща от стената на матката. Ултразвуковото изследване (ехография) може точно да определи и вида на миомния възел - интрамурален, субсерозен или субмукозен. Удачно е серийното ехографско измерване и проследяване на темпа на растеж. По-рядко диагнозата се поставя интраоперативно по време на хистероскопия, лапароскопия или лапаротомия.

 

При пациентки с обилни менструални цикли е възможно да се направи опит за медикаментозно лечение с цел намаляване на кървенето от матката. Има и такива лекарства, които в известна степен повлияват темпа на растеж на миомните възли. Оперативно лечение се налага при големи размери на тумора, както и при липсата на ефект от консервативно лечение.

 

МЦ МАРКОВС предлага на всички свои пациенти пълната гама от изследвания, свързани с оценка на гинекологичното състояние на жената. Прегледите се извършват в комфортна обстановка с качествена медицинска апаратура от висококвалифицирани АГ специалисти.

 

За повече информация относно извършването на профилактичен гинекологичен преглед може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.