Клинична гинекология

Клинична гинекология

Премахване на цервикален полип (полипектомия)

Полипектомията е малка хирургична интервенция, чрез която се премахват цервикалните полипи. Те представляват локално свръхразрастване на лигавицата на канала на маточната шийка (цервикс е термин, с който се обозначава маточната шийка).

 

Цервикалните полипи обикновено са доброкачествени по характер, но често причиняват контактно или спонтанно генитално кървене, усилено вагинално течение и др.

 

Идентифицират се лесно в хода на нормален профилактичен гинекологичен преглед след поставяне на спекулум във влагалището (инструмент за визуализиране на влагалището и маточната шийка).

 

Премахване на цервикален полип (полипектомия)

Премахването на цервикалния полип (полипектомията) протича в оборудвана за целта манипулационна зала и се извършва от опитен АГ специалист след предварително взето от пациента писмено информирано съгласие. В хода на манипулацията под постоянен зрителен контрол и със специален медицински инструментариум полипът се захваща, отстранява и изпраща за хистологично изследване.

 

Манипулацията обикновено не налага въвеждане в краткотрайна обща венозна анестезия (по желание на пациента това може да бъде организирано). Протича за около 15-20 мин. и след нея може спокойно да продължите обичайната си ежедневна дейност.

 

За повече информация относно възможността за премахване на цервикален полип може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.