Клинична гинекология

Клинична гинекология

Ехография в гинекологията

Ултразвуковото изследване (ехография) е неинвазивен метод прилаган широко в гинекологията, при който чрез звукови вълни се визуализират на екран матката и яйчниците.

 

Може да се извърши чрез трансабдоминален (през корема) или трансвагинален (през влагалището) достъп.

 

Поради по-добрата разделителна способност и по-голямата близост до органите в малкия таз, трансвагиналният път на изследване носи значителни предимства.

 

Ултразвуковото изследване не налага специална подготовка от Ваша страна.

 

Провежда се в хода на стандартния профилактичен гинекологичен преглед или по друга причина в различните фази от менструалния цикъл. 

 

Основните показания за извършване на ултразвуковото изследване в Гинекологията са:

  • Диагностициране на вродените аномалии на маточното тяло – септирана, аркуатна, двурога, еднорога и др. матка;

  • Проследяване на нормалните физиологични процеси в хода на менструалния цикъл – промени в маточната лигавица, следене за ехографски признаци на предстояща и станала овулация и др.;

  • Фоликулометрия – ехографско проследяване на растежа и размерите на растящите фоликули в яйчника;

  • Диагностициране на редица доброкачествени и злокачествени заболявания на маточната лигавица (ендометриум) – полипи, субмукозни миоми, рак на ендометриума и др.;

  • Диагностициране на разнообразна патология на маточните тръби – хидросалпингс, ектопична бременност и др.;

  • Диагностициране на редица доброкачествени гинекологични заболявания на маточното тяло и аднексите – миома на матката, яйчникови кисти, аднексиални формации, ендометриоза и др.;

  • Диагностициране на редица злокачествени гинекологични заболявания – рак на маточното тяло, рак на яйчника и др.;

  • Диагностициране на метастатични процеси в органите на малкия таз при жената.

МЦ МАРКОВС разполага с уникална за България ултразвукова апаратура с възможности за високочестотна 2D и 3D трансвагинална ехография, която позволява триизмерна оценка на органите и структурите в малкия таз на жената.

 

Придобитите в хода на прегледа 3D обеми могат да бъдат изследвани и сецирани във всички равнини на пространството, вкл. и в такива, които са недостъпни за изследване чрез конвенционална 2D ехография.

 

Всички прегледи в МЦ МАРКОВС се извършват в комфортна обстановка от висококвалифицирани АГ специалисти.

 

За повече информация относно възможността да извършите различните видове ултразвукови изследвания в Гинекологията може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.