Клинична гинекология

Клинична гинекология

Полип

Полипът представлява новообразование с епителен произход, което в огромната част от случаите има доброкачествен характер.

 

В гинекологията се наблюдават най-често два вид полипи – на маточната шийка (цервикален полип) и на маточната кухина (ендометриален полип).

Цервикалният полип може да се визуализира в хода на рутинен гинекологичен преглед при оглед със спекулум.

 

Той произлиза от лигавицата на цервикалния канал и често пъти излиза леко напред от външния отвор на маточната шийка.

 

Обикновено полипът има малки размери, но в отделни случаи може да достигне до няколко сантиметра.

 

Полипите на маточната шийка клинично може да се проявят с кървене по време на полов контакт. Обикновено те нарастват по време на бременност и могат да причинят генитално кървене.

В повечето случаи полипите на маточната шийка се отстраняват лесно по време на гинекологичния преглед, без това да е свързано с някакъв дискомфорт. Полученият материал задължително се изпраща за хистологично изследване.

 

Ендометриалният полип произлиза от лигавицата (еднометриума) на маточната кухина. Обикновено образуването му се свързва със състояния, при които се наблюдават повишени нива на естроген (хиперестрогенемия). Рискови фактори за развитието му са наднорменото тегло, контролираната овариална хиперстимулация, перименопаузата, приемът на някои медикаменти за лечение на рак на гърдата (Тамоксифен) и др.

 

Ендометриалният полип клинично се проявява с по-обилни менструални цикли, зацапване между две менструации, вагиналното кървене по време на менопаузата, затрудненото забременяване (инфертилитет) и др. Диагностицирането на ендометриалния полип най-често се извършва в първите дни след приключване на менструалния цикъл чрез трансвагинално ултразвуково изследване (ехография). По този начин полипът лесно се визуализира в кухината на матката. Чрез Доплерово изследване се демонстрира и хранещият му кръвоносен съд.

Сонохистерографията е друг, високоефективен метод за диагностициране на ендометриалните полипи. При него, в маточната кухина се въвежда тънък катетър и тя се изпълва с физиологичен разтвор. След това матката се сканира чрез трансвагинална ехография. Получава се отлично визуализиране на полипа и се ограничава неговата гладка повърхност. Това има голяма диференциално диагностична стойност.

След установяване на ендометриален полип е възможно да се изчакат няколко менструални цикъла за евентуално спонтанно отпадане с менструацията. Обикновено това не се състои и се пристъпва към оперативно лечение.

 

Златен стандарт в отстраняването на ендометриалните полипи остава хистероскопията, която позволява прецизно отстраняване на образуванието под директен визуален контрол. Полученият материал задължително се изпраща за хистологично изследване.

 

Офис хистероскопията е миниинвазивен алтернативен метод, при който през маточната шийка се влиза в маточната кухина с тънка камера без да се налага допълнително разширение на цервикалния канал. Основното предимство на метода е, че няма необходимост от въвеждане на пациента в краткотрайна венозна анестезия. Офис хистероскопията позволява оглеждане на ендометриалната лигавица в реално време и лесно отстраняване на полипа.

 

МЦ МАРКОВС предлага на всички свои пациенти пълната гама от изследвания, свързани с оценка на гинекологичното състояние на жената при съмнение за наличие на цервикален или ендометриален полип. Прегледите се извършват в комфортна обстановка с качествена медицинска апаратура от висококвалифицирани АГ специалисти.

 

За повече информация може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.