Клинична гинекология

Клинична гинекология

Електроконизация (LLETZ)

Електроконизацията на маточната шийка (Large Loop Excision of Transformation Zone - LLETZ) е диагностично-терапевтична процедура, при която с помощта на специален бримков електрод и електронож се изрязва парче тъкан от повърхността на маточната шийка.

 

Показана е при необходимост от хистологично изследване или премахване на патологично променен участък от повърхността на маточната шийка.

 

Процедурата се извършва под локална или обща анестезия в оборудвана за целта манипулационна зала от квалифициран АГ специалист.

 

LLETZ не налага предварителна подготовка от Ваша страна.

 

Електроконизация (LLETZ)

Процедурата се планира в първите дни след менструация и започва като обикновен гинекологичен преглед с поставяне на спекулум (инструмент за визуализиране на маточната шийка). След това се извършва колпоскопия с цел визуализиране на изменените участъци. Следва поставяне на местна упойка, което се усеща като леко боцкане. По желание на пациента може да се извърши и под обща анестезия.

 

LLETZ се извършва едноетапно, като при добра техника, измененият участък от маточната шийка се отстранява лесно. Кървенето обикновено е оскъдно или липсващо. При необходимост се взема допълнителен материал от периферията или от цервикалния канал. Накрая се изрязва и връх на конуса с цел хистологично отстраняване на изменения участък.

Електроконизация (LLETZ)
Електроконизация (LLETZ)

Времетраенето на цялата манипулация е между 15 и 30 минути. В някои случаи може да усетите менструално-подобни болки или вагинално парене. Ще Ви помолим да останете около половин час за наблюдение, след което ще може да извършвате обичайната си ежедневна дейност.

 

След процедурата отстранената тъкан задължително се изпраща за хистологично изследване в специализирана лаборатория. Контролен преглед се прави след три менструални цикъла.

 

За повече информация относно възможностите и необходимостта от извършване на електроконизация (LLETZ) може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.