Клинична гинекология

Клинична гинекология

Хормонозаместителна терапия

С термина менопауза се определя времето след последната менструация в живота на жената, което се обуславя от отпадането на нормалната ендокринна овариална дейност.

 

При повечето жени тя настъпва около и след 50-годишна възраст.

 

В менопаузата се отключват редица проблеми, свързани с отпадналата яйчникова функция – невровегетативни (горещи вълни, главоболие, безсъние и др.), психо-емоционални (депресия, тревожност), урогенитална атрофия, кожни промени, остеопороза, метаболитен синдром, повишен сърдечно-съдов риск и др.

 

Хормонозаместителна терапия

Климактеричните оплаквания значително влошават качеството на живот при жената. Тези промени са индуцирани от хормонален дефицит (основно на естрогени), поради което се повлияват най-добре от хормонозаместителна терапия (ХЗТ).

 

Основните принципи, които следва да спазвате при избор на хормонозаместителна терапия (ХЗТ) са:

  • Съществува голямо разнообразие от медикаменти използвани за целите на ХЗТ;

  • Вашият лекар преценява индивидуално за Вас каква е оптималната комбинация между отделните хормони и каква е предпочитаната форма за приложение;

  • Освен с ползи, ХЗТ е свързана и с определени рискове и странични ефекти. Затова е препоръчително да се използва минималната ефективна доза за възможно най-кратък период на лечение;

  • Съществуват и алтернативи на ХЗТ като лечението с фитоестрогени.

МЦ МАРКОВС предлага на всички свои пациенти пълната гама от консултации при избор на метод за хормонозаместителна терапия в комфортна обстановка от висококвалифицирани специалисти. Ще Ви бъдат предложени различни алтернативи и ще се запознаете с ползите и възможните рискове, свързани с тяхното използване.

 

За повече информация може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.