Клинична гинекология

Клинична гинекология

Хистеросонография

Хистеросонографията (или сонохистерография) е метод, при който чрез специален катетър през канала на маточната шийка се вкарва малко течност в маточната кухина под постоянен ехографски контрол.

 

Въведената течност в матката раздалечава стените на маточната кухина, което значително подобрява ехографската оценка на контура на маточната лигавица.

 

По този начин се улеснява диагностицирането на някои лезии в кухината на матката (полипи, миомни възли, сраствания, хиперплазия, туморни формации).

 

Хистеросонографията се провежда в амбулаторни условия на гинекологичен стол.

Не налага специална подготовка и отнема не повече от 5-10 минути. Свързана е с минимален дискомфорт и не нарушава обичайното й ежедневие на пациентката. Необходимото количество течност (стерилен физиологичен развтор), която се вкарва в кухината на матката е изключително малко, обикновено не повече от 5-10 мл. Процедурата се извършва под постоянен ехографски контрол.

 

Най-честите причини за извършване на хистеросонография са:

  • Съмнение за ендометриален полип или субмукозен миомен възел;
  • Генитално кървене с неясен произход;
  • Затруднения в забременяването (суб-/инфертилитет);
  • Оценка на вътрематочна лезия, установена чрез ултразвуково изследване.

Основните противопоказания за извършване на хистеросонография са съмнение за възпалителен процес в малкия таз или бременност.

 

За повече информация относно възможността за извършване на хистеросонография може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.