Клинична гинекология

Клинична гинекология

Фоликулометрия

Фоликулометрията представлява неинвазивен клиничен метод, чрез който се измерват нарастващите фоликули в двата яйчника. Извършва се в хода на обикновен трансвагинален ехографски преглед в определени дни от менструалния цикъл.

 

Фоликулометрията се използва за доказване на наличието на доминантен фоликул и овулация. Доказването на овулация позволява осъществяването на контролиран коитус с цел забременяване.

 

Методът намира приложение и по време на контролирана овариална стимулация за проследяване на нарастването на антралните фоликули.

Обикновено първият преглед с цел фоликулометрия се планира на 8-ми- 9-тия ден от началото на менструалния цикъл. След това, по преценка на лекуващия АГ специалист, се продължава с последващи ехографски прегледи между 10-тия и 16-тия ден до настъпване на овулация. По индивидуална преценка е възможно прегледите да бъдат изместени малко по-рано или по-късно в зависимост от дължината на менструалния цикъл.

 

Фоликулометрията може да бъде съпроводена и от извършване на някои хормонални изследвания чрез вземане на венозна кръв. По време на ранната фоликуларна фаза (между 3-ти- 5-ти ден от менструалния цикъл) се следят нивата на LH, FSH, estradiol. В средата на менструалния цикъл (между 11-ти- 16-ти ден) се изследват FSH, LH, естрадиол и прогестерон, а в секреторната фаза (на 21-ви ден) - прогестерон. Независимо от фазата на менструалния цикъл е удачно да се проследят нивата на тестостерон, пролактин и TSH.

 

За повече информация относно възможността да извършите различните видове ултразвукови изследвания в Гинекологията може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.