Естетична дерматология

Естетична дерматология

Липолитична терапия

Инжекционната липолитична терапия, известна още като липолиза, е медицинска процедура, насочена към намаляване на локализираните мастни натрупвания в определени области на лицето и тялото. Тя включва инжектиране на активни вещества, които спомагат за разграждането на мастните клетки.

 

Има различни видове препарати, които могат да бъдат използвани за липолитична терапия. Един от най-често срещаните е разтвор, който съдържа фосфатидилхолин (PC) и дезоксихолат (DC). Тези препарати нарушават клетъчната мембрана на мастните клетки, което води до тяхното метаболизиране и елиминиране от естествените процеси на организма.

 

Липолитична терапия

Зоните на лицето, които обикновено се третират с инжекционна липолитична терапия, са:

  • Брадичка - намаляване на субменталната мазнина в случаите с т.нар. „двойна брадичка“
  • Челюст - намаляване на мастните натрупвания по протежението на челюстта, с цел подобряване на дефиницията на лицето;
  • Бузи – постигане на по-прибран и контуриран вид на средната част на лицето.

Както всяка друга естетична процедура, липолизата има своите потенциални рискове и странични ефекти, в т.ч. болка, подуване, синини и потенциална възможност за получаване на неравномерен резултат. Ефектът от липолитичната инжекционна терапия може да варира в зависимост от индивидуалното разпределение и натрупване на мазнини в третираната област.

 

Преди предприемането на липолитична терапия или каквато и да е естетична процедура, е препоръчително да се направи консултация със специалист по естетична дерматология. В хода на тази среща се прави индивидуална оценка на Вашата конкретна ситуация, дават се насоки за най-добрите възможности за третиране и се обсъждат потенциалните рискове и ползи, свързани с манипулацията.

 

За повече информация и консултация от специалист по естетична дерматология с цел обсъждане на възможностите за извършване на липолитична терапия  може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.