Естетична дерматология

Естетична дерматология

Ботокс терапия

Ботулиновият токсин, известен у нас като ботокс, е вид невротоксин произвеждан от бактерията Clostridium botulinum.

 

Ботоксът се използва за различни цели в дерматологията и козметиката. Основното му приложение е свързано със способността му временно да отпуска мимическата мускулатура на лицето чрез блокиране на предаването на нервните импулси.

 

По този начин се намалява и забавя появата на бръчки и фини линии на лицето, като същевременно се придава по-гладък и младежки вид.

 

Това обуславя и шикото приложение на ботокса в клиничната практика.

 

Ботокс терапия

Ботокс терапията се използва най-често в естетичната дерматология за третиране на т.нар. динамични бръчки, които се образуват в резултат на повтарящи се мускулни съкращения. Това включва подчертаните линии на челото, „намръщените“ линии (между веждите) и „пачия крак“ (линиите около очите).

 

Ботулиновият токсин има и някои медицински приложения извън естетичната дерматология. Използва се за лечение на състояния като прекомерно изпотяване (хиперхидроза), мигренозно главоболие, мускулни спазми, някои очни нарушения и др.

 

Резултатите от инжектирането на ботокс обикновено са леко отложени във времето и стават забележими в рамките на няколко дни до две седмици след процедурата. Ефектът продължава няколко месеца и варира в зависимост от някои индивидуални фактори, третираната област и използваната доза. В редица случаи са необходими поддържащи процедури за удължаване на ефекта. Инжектирането на ботулиновия токсин следва да бъде съобразено с анатомията на лицето на пациента и търсения резултат. Основната цел е постигането на естествен изглеждащ резултат, при който лицето не е замръзнало или безизразно.

 

Преди поставянето на ботулинов токсин от решаващо значение е да проведете естетична консултация с квалифициран дерматолог, в хода на която се оценят Вашите нужди, дават се препоръки, обяснява се същността на процедурата и се обсъждат потенциалните рискове.

 

За повече информация и консултация от специалист по естетична дерматология с цел обсъждане на възможностите за извършване на ботокс терапия може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.