Естетична дерматология

Естетична дерматология

Химически пилинг

Химическият пилинг е дерматологична процедура, която включва прилагане на разтвор с киселини върху повърхността на кожата.

 

Целта е да се отстрани нейния увреден и остарял горен слой.

 

По този начин кожата става по-здрава, с подобрена текстура, тонус и външен вид.

 

Химическият пилинг обикновено се използва за третиране на различни кожни проблеми, включително акне, фини линии и бръчки, неравномерна пигментация, увреждане от слънцето и др.

 

Химически пилинг

Съществуват различни видове химически пилинг. Те се различават основно по отношение на дълбочината на проникване и специфичните кожни проблеми, които третират:

  • Повърхностен пилинг – при него се използват леки киселини за нежно ексфолиране на повърхностния епидермис - алфа-хидрокси киселини (AHA) или бета-хидрокси киселини (BHA). Този вид химически пилинг е показан предимно за подобряване на текстурата на кожата, намаляване на повърхностните хиперпигментации и несъвършенства, като придава на кожата по-свеж вид. Повърхностният пилинг има минимален възстановителен период.
  • Средно-дълбок пилинг – при него използват се по-силни киселини, като трихлороцетна киселина (TCA) и др. Този вид химически пилинг е ефективен при лечението на по-изразени бръчки, по-дълбоки хиперпигментации, фотоувредена кожа и др. При средно-дълбокия химически пилинг обикновено има известен период за възстановяване, тъй като кожата преминава през фаза на излющване.
  • Дълбок пилинг – това е най-агресивният вид химически пилинг, който прониква в най-дълбоките слоеве на кожата. При него се използват химични агенти с висока концентрация като фенол или трихлороцетна киселина (TCA). Дълбокият химически пилинг е показан единствено при по-тежки кожни проблеми, като дълбоки бръчки и белези. Поради високата степен на проникване и интензивност, този вид пилинг изисква по-дълъг период на възстановяване. Обикновено той се извършва под анестезия и налага краткотрайна болнична хоспитализация.

В зависимост от вида на използвания химически пилинг, Вашият дерматолог ще Ви посъветва как да подготвите своята кожа със специфични продукти няколко седмици преди самата процедура. Това спомага за оптимизиране на резултатите и свежда до минимум потенциалните странични ефекти. Изключително важно е да бъдат следвани и дадените Ви инструкции за възстановителния период след процедурата, с оглед правилното му протичане.

 

Използването на химически пилинг може да бъде свързано със значителни ползи, но по никакъв начин това не е средство, което е подходящо за третиране на всякакви видове дерматологични проблеми. Разумно е предварително да се консултирате с Вашият дерматолог, за да определите най-подходящия вид химически пилинг за Вашия тип кожа.

 

За повече информация и консултация от специалист по естетична дерматология с цел обсъждане на възможностите за извършване на химически пилинг може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.