Клинична дерматология

Разноцветен лишей

Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor) се причинява от вид гъбичка, наречена Malassezia, която се живее по повърхността на кожата. Обикновено не причинява сериозни здравословни проблеми.

 

В някои случаи тези гъбички могат да нараснат безконтролно и да повлияят на естествения цвят или пигментация на кожата. Това води до образуването на петна, които са по-светли или по-тъмни от околната кожа.

 

Някои фактори могат да предизвикат растежа на Malassezia, като:

  • Горещо и влажно време;
  • Прекомерно изпотяване;
  • Мазна кожа;
  • Отслабена имунна система;
  • Хормонални промени.

Разноцветният лишей може да бъде установен от специалист дерматолог при стандартен клиничен преглед. За прецизиране на диагнозата лекарят може да вземе проба под формата на остъргване на малко количество клетки от повърхностния слой на кожата. Клетките се разглеждат под микроскоп (нативна микроскопия), за да се открият дрождите на Malassezia.

 

В допълнение, Вашият дерматолог може да използва лампата на Wood или специален дерматоскоп в хода на прегледа. С помощта на ултравиолетовата светлина кожата се оцветява в жълто или зелено при наличие на дрожди.

 

При неголяма по засягане площ може да бъде назначено само локално лечение. При по-обширно разпространение обикновено се предписва перорална терапия (през устата).

 

За повече информация относно възможността за извършване на клиничен преглед и консултация от специалист дерматолог при съмнение за разноцветен лишей можете да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.