Клинична дерматология

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е системно заболяване на кожата, което клинично се извява със зачервяване, сърбеж и екземи на различни места по тялото. Обикновено кожата е суха и раздразнена. Обривът е придружен със сърбеж и червени до кафеникаво-сиви петна. От наблюдаваните малки подутини може да изтича течност при надраскване и да се образуват корички.

 

Атопията се наблюдава по-често при деца, но може да засегне хора от всички възрастови групи. Причините за поява на атопичен дерматит не са напълно изяснени. Смята се, че настъпва в резултат на генетично предразположение, някои фактори на околната среда и имунната система. Деца родени с Цезарово сечение имат 50% по-висок риск, в сравнение с тези родени по естествен път.

 

Фактори, които могат да предизвикат появата на пристъп от атопичен дерматит, са:

  • Използване на силни почистващи и перилни препарати;
  • Изкуствени материи, груби тъкани;
  • Парфюми, неподходящи продукти за грижа за кожата;
  • Полени и мухъл;
  • Сух зимен въздух – често симптомите на атопичен дерматит се обострят през зимата;
  • Дълги и горещи душове/вани.

Атопичният дерматит се диагностицира от клиничен дерматолог при наличие на типичната клинична симптоматика и хроничност на състоянието чрез преглед на медицинската история на пациента. В някои случаи може да се проведат допълнителни тестове за алергия с цел идентифициране на допълнителни предразполагащи фактори.

 

Съществуват достатъчно средства и лекарствени препарати, чрез които може да се облекчи симптоматиката и да се намали честотата и появата на нови пристъпи. Профилактичното лечение включва възстановяване на бариерната функция на кожата и ограничаване на контактите с алергени. Успокояващите кремове се използват самостоятелно между отделните пристъпи или като допълнение към медикаментозното лечение. По този начин се намалява честотата на нови пристъпи и се ограничава използването на кортикостероиди.

 

За повече информация относно възможността за извършване на клиничен преглед и консултация от специалист клиничен дерматолог при съмнение за атопичен дерматит можете да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.