Клинична дерматология

Кондиломи

Кондиломите (т.нар. брадавици) представляват плоски или надигнати доброкачествени кожни образования, причинени от човешкия папилома вирус (HPV).

 

Най-честите щамовете, които предизвикват образуването на брадавици са HPV 1-4, HPV 7 и HPV 10, HPV 26-29, HPV 41 и др. Като цяло, всички те са нискорискови и нямат онкогенен потенциал.

 

Брадавиците са силно заразни, лесно и бързо увеличават своя брой и се предават чрез пряк контакт (допир).

 

Различават се няколко основни вида брадавици:

Обикновени брадавици (Verruca Vulgaris)

Срещат се главно по пръстите на ръцете, дланите или под нокътната плочка. Могат да се появят и по лицето, клепачите, коленете и лактите. Типично изглеждат като малки заоблени издутини с цвета на кожата и имат грапава хиперкератозна повърхност.

 

Плантарни брадавици (Verruca Plantaris)

Разположени са по стъпалата, по долната и странична повърхност на пространството между пръстите. Причиняват дискомфорт и болка при ходене. Често са склонни да растат навътре в кожата.

 

Плоски брадавици (Verucca Plana)

Откриват се предимно по лицето, ръцете и долната част на краката. Характерно се наблюдават при деца и младежи. Представляват плоски издутини с цвета на кожата или с червеникав цвят и с гладка повърхност, с бързо разпространение.

 

Диагнозата и определянето на вида на брадавиците изисква амбулаторен преглед от специалист дерматолог.

 

Лечението зависи от локализацията, тежестта, наличието на допълнителни фактори като алергии, бременност и др. Вашият дерматолог може да използва третиране с течен азот (криотерапия), кюретаж или изрязване с електронож или лазерна. Цели се директно унищожаване на лезиите и хиперкератозната кожа с минимален възстановителен период и дискомфорт за пациента. При нужда се дават указания за домашна терапия, под наблюдение от специалист. През месеците след лечението се насрочват профилактични прегледи с цел предотвратяване на рецидиви.

 

За повече информация относно възможността за извършване на клиничен преглед и консултация от специалист клиничен дерматолог можете да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.