Клинична дерматология

Акне

Акнето е относително често срещано кожно състояние, което се появява в областите богати на мастни жлези - лице, деколте, гръб, рамене и др.

 

Обикновено клинично се изявява с развитието на комедони (познати като черни или бели точки), папули, пустули или кисти.

 

Акнето засяга пациенти от всички възрастови групи. Често пъти започва в пубертета, поради покачващите се нива на мъжки полови хормони (които увеличават производството на мазнини в кожата).

Акнето се причинява от комбинация от множество фактори, като например:

  • Прекомерно производство на себум от мастните жлези;
  • Запушени космени фоликули;
  • Бактерии (Propionibacterium acnes);
  • Активиран процес на възпаление;
  • Хормоналните промени, които се наблюдават по време на пубертет, менструация, бременност.

Видовете акне се определят от остротата и тежестта на клиничната изява, областта на засягане, наличието на насложен възпалителен процес и др. До голяма степен тези фактори определят и лечението.

 

След внимателна и индивидуална преценка на вида акне и степента на клинична изява Вашият лекуващ дерматолог ще Ви предложи най-подходящия подход на лечение. Обикновено това включва някаква форма на локална или системна терапия.

 

При локалната терапия се използват различни препарати за местно приложение - ретиноиди, benzoyl peroxide, антибиотици, салицилова киселина, алфа хидрокси киселини и др.

 

При неуспех в подобряване на състоянието обикновено се пристъпва и към системно лечение – антибиотици, изотретиноин, орални контрацептиви (за жени).

 

Вашият дерматолог може да обмисли и използването на допълнителни процедури като химически пилинг, лазерна терапия или дренаж и екстракция на кисти.

 

За превенция на състоянието се препоръчва поддържане и последователна грижа за кожата. За някои пациенти е необходимо да се направят и специфични промени в хранителния режим.

 

Акнето може да остави след себе си белези – особено при тежко протичане или неправилно лечение. Белезите от акне могат да представляват сериозно предизвикателство, но съществуват различни подходи и възможности за тяхното третиране, включително лазерно лечение, химически пилинг, микродермабразио и хирургични процедури.

 

За повече информация относно възможността за извършване на клиничен преглед и консултация от специалист клиничен дерматолог можете да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.