Клинична дерматология

Molluscum Contagiosum

Заразните молуски (Molluscum Contagiosum) представляват доброкачествени кожни образования (брадавици) причинени от специфичен ДНК вирус (Molluscipoxvirus). Състоянието засяга основно децата, но може да се наблюдава и при възрастни. По-възприемчиви към вируса са хора с отслабена имунна система или с нарушена кожна бариера – например атопичен дерматит.

 

Предаването на вируса става чрез директен контакт между кожа с кожа, както и чрез заразени предмети – играчки, хавлии, лични принадлежности и др. Възможно е заразяване и по полов път. Молуските се пренасят и при разчесване, бръснене и др. Инкубационният период варира от 2 до 7 седмици, най-късно до 6 месеца.

 

Молуските са малки овални папули с гладка повърхност и размери от 1-8 мм. Най-често са розови или с цвета на кожата. Често имат централно хлътване, наречено умбиликация. При натиск е възможно да секретират. Понякога може да изглеждат и като везикули – мехурчета, изпълнени с течност. Клиничните симптоми се свързват основно със сърбеж.

 

Най-често молуските се намират върху лицето, клепачите, шията, гърдите, гънките на тялото, гениталиите, устните и устната лигавица.

 

Диагнозата се поставя при преглед от специалист дерматолог въз основа на характерния им изглед. По-рядко са необходими изследвания за разграничаване от други състояния.

 

Брадавиците най-често оздравяват сами за период от 6 месеца до няколко години. Лечение е необходимо ако молуските създават дискомфорт на пациента. Съществува локално лечение чрез прилагане на медикаменти. При необходимост и по преценка се използват хирургични и апаратни методи чрез електрокоагулация, лазерно лечение, криотерапия с течен азот и др.

 

Превенцията на състоянието е чрез спазване на висока лична хигиена, използване само на индивидуални принадлежности, избягване на плувните басейни, внимание против разчесване, практикуване на безопасен полов живот и др.

 

При всички случаи за съмнение за Molluscum Contagiosum е добре да се консултирате със специалист дерматолог, който да оцени Вашето състояние и да направи план за най-подходящото лечение.

 

За повече информация относно възможността за извършване на клиничен преглед и консултация от специалист дерматолог можете да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.