Клинична дерматология

Криотерапия

Криотерапията с течен азот е често срещан и широко използван метод в клиничната дерматология.

 

Прилага се за лечение на различни кожни лезии и състояния.

 

Методът се основава на локалното прилагането на течен азот, който поради ниската си точка на кипене -196 °C е изключително студен.

 

Екстремно ниската (студена) температура на течния азот замръзва и унищожава целево третираната тъкан, което води до последващото й отстраняване и обратно заздравяване.

 

Криотерапията с течен азот обикновено се използва за лечение на следните дерматологични състояния:

  • Брадавици - замразяване и премахване на обикновени брадавици, плантарни брадавици (брадавици по краката) и генитални брадавици;

  • Актинични кератози - представляват преканцерози по кожата, причинени от увреждането й от въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Криотерапията с течен азот позволява ефективното премахне тези кожни лезии и предотвратява развитието им в злокачествени образувания;

  • Себорейни кератози – представляват доброкачествени образувания, които се появяват като тъмни, повдигнати петна по кожата. В подобни случаи криотерапията се използва за отстраняването им по козметични или симптоматични причини;

  • Molluscum Contagiosum - вирусна инфекция, която се изразява в появата на малки, перловидни образувания по кожата на тялото. Криотерапията позволява тяхното ефективно отстраняване.

Криотерапията се извършва от опитен клиничен дерматолог с помощта на специално устройство или апликатор с памучен връх, чрез което течният азот се нанася директно върху засегнатата област. 

 

Методът се счита за ефективен и относително безопасен. Съществуват някои потенциални рискове и странични ефекти свързани с използването му, включително болка, зачервяване, подуване, мехури, белези и промени в пигментацията. От решаващо значение е процедурата да се извърши от обучен и опитен дерматолог, за да се осигури правилна техника на приложение и да се сведат до минимум рисковете от усложнения.

 

За повече информация относно възможността за извършване на криотерапия от специалист дерматолог може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.