Урогинекология

RenovaLase®

RenovaLase® е неинвазивна лазерна терапия на Фотона за лечение на вагинална атрофия и уро-генитален синдром.

 

Чрез тази иновативна технология на Фотона се получава неаблативно фототермично третиране на вагиналния канал. Използването на ниски нива на енергия предизвиква лека хипертермия и микроваскуларизация.

 

По този начин се постига подобряване на кръвоснабдяването на влагалищната стена и засилена продукция на колаген (подобряване на регенеративните процеси). Тези тъканни промени водят до подобрение на еластичността на влагалищните тъкани и повишават киселинността на влагалището до нормални стойности.

Чрез възстановяването на нормална и здрава вагинална среда много от симптомите на вагинална атрофия намаляват и изчезват.

 

Поради факта, че използваният лазер е във фракционен режим на действие, всяка терапия достига до малка част (6%) от влагалищната тъкан. Пациентите изпитват клинично подобрение още след първата процедура. Важно е, обаче, да се продължи и с останалите планирани сесии от терапията за постигане на дълготраен ефект и резултат.

 

Лазерното лечение на влагалището цели възстановяване на състоянието на вагиналната стена от периода преди атрофията. В резултат на уплътняването на лигавицата се усилва и нейната подпорна функция спрямо уретрата, при което симптомите на уринарна стрес инконтиненция намаляват.

 

Терапията с RenovaLase® е бърза, нехормонална, нехирургична иновативна процедура с висока ефективност, която се осъществява с високотехнологичната лазерна система NXDynamis на Фотона. Основното предимство на процедурата RenovaLase® на Фотона е, че тя се извършва в амбулаторни условия (в кабинет) – безболезнено, без аблация, без хирургично изрязване, без кървене и без поставяне на конци. Възстановяването е изключително бързо, като няма необходимост от използване на аналгетици и антибиотици.

 

За повече информация относно възможностите за диагностициране и третиране на Вашите проблеми, свързани с вагинална атрофия, урогенитален синдром и др. може да се обадите в МЦ МАРКОВС. Центърът разполага с отлично подготвени АГ специалисти и съвременна лазерна медицинска апаратура на Фотона. Това са необходими предпоставки за точна и прецизна оценка на Вашето състояние и планиране на правилно и адекватно лечение.

 

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ


 

Как протича процедурата?

Лазерната терапия RenovaLase® на Фотона протича на два етапа. Процедурата се извършва на гинекологичен стол. Вашият лекуващ АГ специалист ще постави специален стъклен спекулум във влагалището, който ограничава контакта му с лазерния апликатор. Чрез него се обработва вагиналната лигавица по цялата й дължина, като се работи по стриктно спазван протокол. По време на процедурата обикновено не се усеща болка или парене. При обработката около входа на влагалището е възможно да се усети малко по-силно парене, което по правило е краткотрайно. Продължителността на всяка една процедура е около 30. Лечението е кратко и обикновено включва 3 сесии през 30 дни.

 

Какви са показанията?

Лазерната терапия RenovaLase® на Фотона е подходяща при всички случаи с вагинална атрофия, включително и при жени:

 • Вагинална сухота, парене и сърбеж;
 • Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация);
 • Уринарна стрес инконтиненция или леко изтичане на урина при слабо натоварване като кихане, кашляне или дори спонтанно;
 • Болезнен полов контакт (диспареуния);
 • Вагинална или вулварна болка;
 • Лек генитален пролапс;
 • Намалени чувствителност в интимната област и недостатъчна сексуална възбудимост.
 • Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур;
 • Често уриниране;
 • Болка при уриниране (дизурия);
 • След терапия на злокачествено заболяване или друга хирургична интервенция, които не могат да използват хормонална терапия;
 • Които не отговарят или имат противопоказания за локална естрогенова терапия;

Как да разбера дали съм подходяща за лечение?

При наличие на клинични оплаквания от вагинална атрофия, които могат да бъдат повлияни от терапията RenovaLase® можете да запазите час за консултация в МЦ МАРКОВС. По време на предварителния преглед Вашият АГ специалист ще изясни дали оплакванията Ви отговарят на показанията за извършване на лазер терапия. Преди всяка процедура задължително ще бъде извършено вземане на цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищен секрет.

 

Има ли риск от усложнения?

Лазерната терапия RenovaLase® на Фотона е с изключително нисък риск от свързани с процедурата усложнения.

 

Има ли противопоказания?

Лазерната терапия RenovaLase® на Фотона е противопоказана при инфекция във влагалището, абнормен резултат от цитонамазка, менструация, бременност. Слабо ефективна е при наднормено тегло с BMI >40, както и при тежките степени на генитален пролапс.

 

Какво да очаквам след процедурата?

След терапия с RenovaLase® е възможно да се наблюдава усилено влагалищно течение през първите 2-3 дни. Рядко се наблюдава слабо вагинално кървене. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици. Необходимо е въздържане от полови контакти до една седмица след процедурата. Препоръчително е да не се поставят тампони във влагалището до 4 седмици след терапията. Не се препоръчват тежки физически усилия минимум 2 седмици след манипулацията.

 

Кога да очаквам ефект от процедурата?

Ефектът се забелязва още след първата процедура. След направени 2 или 3 терапии, резултатите се задържат до 18-24 месеца. Обикновено се препоръчват поне две процедури. Удовлетвореността след терапията е над 97%. Средно влагалището се стеснява с около 17%. Процедурите се правят веднъж месечно.