Урогинекология

IncontiLase®

IncontiLase® е неинвазивна Er: YAG лазерна терапия на Фотона, която се използва за лечение на лека до умерена степен на уринарна стрес инконтиненция.

 

Тази иновативна лазерна процедура предизвиква неагресивно, термично стимулиране и новообразуване на колаген, като същевременно свива и стяга предната вагинална стена.

 

Това от своя страна води до по-голяма подкрепа на пикочния мехур и възвръща нормалната му функция да задържа урина.

В МЦ МАРКОВС терапията IncontiLase® се осъществява с високотехнологичната лазерна система NX Dynamis на Фотона. На практика тя действа чрез имитиране ефекта на естествената естрогенна стимулация върху влагалищната лигавица. Това подсилва регенеративните процеси и възстановява стегнатостта на влагалищната стена, укрепва нейната функция и повишава сетивността.

 

Основното предимство на IncontiLase® е, че процедурата се извършва в амбулаторни условия (в кабинет) – безболезнено, без аблация, без хирургично изрязване, без кървене и без поставяне на конци. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици.

 

За повече информация относно възможностите за диагностициране и третиране на Вашите проблеми, свързани с уринарна стрес инконтиненция може да се обадите в МЦ МАРКОВС. Центърът разполага с отлично подготвени АГ специалисти и съвременна лазерна медицинска апаратура на Фотона. Това са необходими предпоставки за точна и прецизна оценка на Вашето състояние и планиране на правилно и адекватно лечение.

 

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ


 

Как протича процедурата?

Лазер терапията на IncontiLase® на Фотона протича на два етапа. Процедурата се извършва на гинекологичен стол. Вашият лекуващ АГ специалист ще постави специален стъклен спекулум във влагалището, който ограничава контакта му с лазерния апликатор. Чрез него се обработва вагиналната лигавица по цялата й дължина, като се работи по стриктно предписан протокол. По време на процедурата обикновено не се усеща болка или парене. При обработката около входа на влагалището е възможно да се усети леко парене, което по правило е краткотрайно. Продължителността на процедурата е между 30 и 40 минути.

 

 

В кои случаи е показана тази процедура?

Тя е подходяща във всички случаи с изразени клинични оплаквания на уринарна стрес инконтиненция, включително и при жени:

  • В менопауза;
  • След терапия на злокачествено заболяване или друга хирургична интервенция, които не могат да използват хормонална терапия;
  • Които не отговарят или имат противопоказания за локална естрогенова терапия;
  • С рецидивиращи инфекции на уринарния тракт;
  • С рецидивираща болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на полов контакт;
  • С намалена еластичност на влагалището, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, в резултат на травматично вагинално раждане.

 

Как да разбера дали съм подходяща за лазер терапия?

При наличие на клинични оплаквания от уринарна стрес инконтиненция, които могат да бъдат повлияни от терапията IncontiLase® можете да запазите час за консултация в МЦ МАРКОВС. По време на предварителния преглед Вашият АГ специалист ще изясни дали оплакванията Ви отговарят на показанията за извършване на лазер терапия. Преди всяка процедура задължително ще бъде извършено вземане на цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищен секрет.

 

 

Има ли контраиндикации?

Следва да имате предвид, че лазер терапията с IncontiLase® на Фотона е сравнително неефективна при други форма на инконтиненция - императивна, от смесен тип и др. Процедурата е противопоказана при инфекция и стеснения на пикочните пътища, абнормен резултат от цитонамазка, менструация, бременност. Слабо ефективна е при наднормено тегло (BMI >40), както и при тежките степени на генитален пролапс.

 

 

Има ли риск от усложнения?

Лазер терапия на уринарната стрес инконтиненция на Фотона има изключително нисък риск от свързани с процедурата усложнения.

 

 

Какво да очаквам след процедурата?

След терапията с IncontiLase® на Фотона е възможно да се наблюдава увеличено влагалищно течение през първите 2-3 дни. Рядко се наблюдава слабо вагинално кървене. Ефектът се забелязва още след първата процедура. След направени 2 или 4 лазер терапии, резултатите се задържат до 18-24 месеца. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици. Необходимо е въздържане от полови контакти до една седмица след процедурата. Препоръчително е да не се поставят тампони във влагалището до 4 седмици след терапията. Не се препоръчват тежки физически усилия минимум 2 седмици след манипулацията.

 

 

Кога да очаквам клиничен ефект?

Обикновено се препоръчват поне две процедури за облекчаване на лека и дори умерена уринарна стрес инконтиненция. При по-тежки случаи се препоръчват 3 или 4 терапии. Процедурите се правят веднъж месечно.