Урогинекология

IntimaLase®

IntimaLase® е неинвазивна Er:Yag лазерна терапия на Фотона, която се използва за лечение на физиологично настъпващото през годините изтъняване на влагалищната лигавица (вагинална атрофия).

 

Лазерната терапия IntimaLase® на Фотона има термо-стимулиращ ефект върху колагена на вагиналните стени.

 

Това е свързано с преструктуриране и стимулиране на нов синтез на съединителната тъкан (неоколагеногенза).

 

По този начин вагиналният канал се стяга и подмладява.

Лазерното лечение на влагалището цели възстановяване на състоянието на вагиналната стена от преди периода на атрофията. В резултат на уплътняването на лигавицата се усилва нейната подпорна функция спрямо уретрата, при което намаляват симптомите на уринарна инконтиненция.

 

Терапията с IntimaLase® е бърза, нехормонална, нехирургична иновативна процедура с висока ефективност. В МЦ МАРКОВС тя се осъществява с високотехнологичната лазерна система NX Dynamis на Фотона. Основното предимство на процедурата IntimaLase® на Фотона е, че тя се извършва в амбулаторни условия (в кабинет) – безболезнено, без аблация, без хирургично изрязване, без кървене и без поставяне на конци. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици.

 

За повече информация относно възможностите за диагностициране и третиране на Вашите проблеми, свързани с вагинална атрофия може да се обадите в МЦ МАРКОВС. Центърът разполага с отлично подготвени АГ специалисти и съвременна лазерна медицинска апаратура на Фотона. Това са необходими предпоставки за точна и прецизна оценка на Вашето състояние и планиране на правилно и адекватно лечение.

 

 

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ


 

Как протича процедурата?

Лазерната терапия IntimaLase® на Фотона протича на два етапа. Процедурата се извършва на гинекологичен стол. Вашият лекуващ АГ специалист ще постави стерилен, стъклен спекулум във влагалището, който ограничава контакта му с лазерния апликатор. Чрез него се обработва вагиналната лигавица по цялата й дължина, като се работи по стриктно спазван протокол. По време на процедурата обикновено не се усеща болка или парене. При обработката около входа на влагалището е възможно да се усети малко по-силно парене, което по правило е краткотрайно. 

 

Продължителността на всяка една процедура е между 30 и 40 минути. Лечението е кратко и обикновено включва 3 сесии през 30 дни.

 

 

Какви са показанията?

Лазерната терапия IntimaLase® на Фотона е подходяща при всички случаи с вагинална атрофия, включително и при жени:

  • В менопауза;
  • След терапия на злокачествено заболяване или друга хирургична интервенция, които не могат да използват хормонална терапия;
  • Които не отговарят или имат противопоказания за локална естрогенова терапия;
  • С рецидивиращи инфекции на уринарния тракт;
  • С рецидивираща болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на полов контакт;
  • С намалена еластичност на влагалището, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, в резултат на травматично вагинално раждане.

 

Как да разбера дали съм подходяща за лечение?

При наличие на клинични оплаквания от вагинална атрофия, които могат да бъдат повлияни от терапията IntimaLase® можете да запазите час за консултация в МЦ МАРКОВС. По време на предварителния преглед Вашият АГ специалист ще изясни дали оплакванията Ви отговарят на показанията за извършване на лазер терапия. Преди всяка процедура задължително ще бъде извършено вземане на цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищен секрет.

 

 

Има ли риск от усложнения?

Лазерната терапия IntimaLase® на Фотона е с изключително нисък риск от свързани с процедурата усложнения.

 

 

Има ли  противопоказания?

Лазерната терапия IntimaLase® на Фотона е противопоказана при инфекция във влагалището, абнормен резултат от цитонамазка, менструация, бременност. Слабо ефективна е при затлъстяване с BMI >40, както и при тежките степени на генитален пролапс.

 

 

Какво да очаквам след процедурата?

След терапия с IntimaLase® е възможно да се наблюдава усилено влагалищно течение през първите 2-3 дни. Рядко се наблюдава слабо вагинално кървене. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици. Необходимо е въздържане от полови контакти до една седмица след процедурата. Препоръчително е да не се поставят тампони във влагалището до 4 седмици след терапията. Не се препоръчват тежки физически усилия минимум 2 седмици след манипулацията.

 

 

Кога да очаквам ефект от процедурата?

Ефектът се забелязва още след първата процедура. След направени 2 или 3 терапии, резултатите се задържат до 18-24 месеца. Обикновено се препоръчват поне две процедури. Удовлетвореността след терапията е над 97%. Средно влагалището се стеснява с около 17%. Процедурите се правят веднъж месечно.