Медицинска козметика

Химически пилинг

Химическият пилинг е дерматологична процедура, която включва прилагане на разтвор с киселини върху повърхността на кожата.

 

Целта е да се отстрани нейния увреден и остарял горен слой.

 

По този начин кожата става по-здрава, с подобрена текстура, тонус и външен вид.

 

Химическият пилинг обикновено се използва за третиране на различни кожни проблеми, включително акне, фини линии и бръчки, неравномерна пигментация, увреждане от слънцето и др.

Съществуват различни видове химически пилинг. Те се различават основно по отношение на дълбочината на проникване и специфичните кожни проблеми, които третират:

  • Повърхностен пилинг – при него се използват леки киселини за нежно ексфолиране на повърхностния епидермис - алфа-хидрокси киселини (AHA) или бета-хидрокси киселини (BHA). Този вид химически пилинг е показан предимно за подобряване на текстурата на кожата, намаляване на повърхностните хиперпигментации и несъвършенства, като придава на кожата по-свеж вид. Повърхностният пилинг има минимален възстановителен период.
  • Средно-дълбок пилинг – при него използват се по-силни киселини, като трихлороцетна киселина (TCA) и др. Този вид химически пилинг е ефективен при лечението на по-изразени бръчки, по-дълбоки хиперпигментации, фотоувредена кожа и др. При средно-дълбокия химически пилинг обикновено има известен период за възстановяване, тъй като кожата преминава през фаза на излющване.

В зависимост от вида на използвания химически пилинг специалистът по медицинска козметика ще Ви посъветва как да подготвите своята кожа със специфични продукти няколко седмици преди самата процедура. Това спомага за оптимизиране на резултатите и свежда до минимум потенциалните странични ефекти. Изключително важно е да бъдат следвани и дадените Ви инструкции за възстановителния период след процедурата, с оглед правилното му протичане.

 

Използването на химически пилинг може да бъде свързано със значителни ползи, но по никакъв начин това не е средство, което е подходящо за третиране на всякакви видове дерматологични проблеми. Разумно е предварително да се консултирате с Вашия специалист по медицинска козметика, за да определите най-подходящия вид химически пилинг за Вашия тип кожа.

 

За повече информация и консултация от специалист по медицинска козметика с цел обсъждане на възможностите за извършване на химически пилинг може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.