Колпоскопията - висш пилотаж в скрининга за рак на маточната шийка

Д-р Ивет Райчева - кратка визитка

 

Д-р Райчева завърша медицина през 1985 год., а през 1991 г придобива специалност по Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в София. Същата година започва работа в СБАЛАГ "Майчин дом", София - най-голямата болница за специализирана помощ в областта на акушерството и гинекологията в България.

 

Д-р Райчева има огромен клиничен опит като акушер-гинеколог и има подчертан интерес към клиничитната гинекология, колпоскопията, проследяването на бременността в женската консултация и раждането.

 

От 2022 год. е част от екипа на МЦ МАРКОВС.

Какво представлява колпоскопията?

Колпоскопията е диагностичен метод в гинекологията използван за изследване на маточната шийка, влагалищните стени и външните полови органи. За целта е необходим уред, наречен колпоскоп и висококвалифициран АГ специалист. Оптичното увеличение, получено чрез колпоскопа, разкрива детайли и структури, които са недостъпни за оценка чрез невъоръжено око. 

 

Защо се извършва колпоскопия?

Ракът на маточната шийка е едно от най-честите злокачествени заболявания при женатакоето обикновено се причинява от т. нар. човешки папилома вирус (Human papilloma virus - HPV). Честотата на HPV инфекциите е най-висока във възрастовата група между 16-20 години. Обикновено инфектирането с HPV се предава по полов път, като съществува над 75-80% пожизнен риск от заразяване.

 

В гинекологията се използват основно два метода, чрез които се установява наличието на висок риск за рак на маточната шийка, а именно - цитонамазка и колпоскопия.

 

Чрез колпоскопския метод се отсяват нормалните и доброкачествените находки в епитела на маточната шийка от съмнителните и злокачествените изменения, при които на втори етап има необходимост от допълнително хистологично изследване. В този смисъл, колпоскопията представлява един достъпен и високоефективен скринингов метод за ранно установяване на преканцерозите и канцерозите на маточната шийка. 

 

Преди извършване на колпоскопия…

Според Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) приблизително 24 часа преди извършването на колпоскопия трябва да се избягват:

  • Вагиналните лекарства;
  • Половите контакт;
  • Използването на тампони;
  • Вагинален душ.

Какво да очаквате по време на процедурата?

Колпоскопията се извършва на гинекологичен стол, обикновено в първите няколко чисти дни след менструация, с уред наречен колпоскоп. Предварително във влагалището се поставя спекулум (инструмент за визуализиране на маточната шийка). След като се осигури адекватен визуален достъп до маточната шийка Вашият акушер-гинеколог ще постави колпоскопа в близост до отвора на влагалището. Следва третиране на маточната шийка със съответните разтвории оценка на нейния повърхностен слой клетки. 

 

При установяване на абнорна находка може да извърши прицелна биопсия. Получената тъкан се изпраща за детайлно хистологично изследване от патоанатом в специализирана лаборатория. За целта предварително се дават разяснения относно същността на процедурата и задължително се взема писмено информирано съгласие от страна на пациента.  

 

Възстановяване

Диагностичната колпоскопия се извършва в хода на стандартния гинекологичен профилактичен преглед и не изисква период на допълнително възстановяване. Веднага след това пациентката може да се върне към обичайното си ежедневие. След извършена прицелна биопсия, нормалното възстановяване отнема няколко минути. В такива случаи може да се очаква оскъдно, тъмно вагинално зацапване в рамките на 1-2 дни след процедурата. При необходимост, се извършва консултация с лекуващия АГ специалист. 

 

Колко често се извършва колпоскопия?

Колпоскопското проследяване с цел превенция на рака на маточната шийка се препоръчва един път годишно при пациентки с нисък риск. По преценка на наблюдаващия АГ специалист може да се извършва и по-често. 

 

В отделните държави има различни препоръки относно периодичността на колпоскопското проследяване. Това е свързано с честотата на разпространение на HPV, процента на ваксинирано население срещу HPV, икономически статус и др.  

 

Безопасна ли е колпоскопията по време на бременност?

Диагностичната колпоскопия по време на бременност е напълно безопасна. Не трябва да се забравя, че в тези случаи, обаче, колпоскопската находка се променя значително и по-често се появяват индикации за биопсично изследване. Вземането на прицелна биопсия и конизацията по време на бременност следва да се извършват с особено внимание. В селектирани случаи, като алтернатива в поведението, може да се обсъди динамично колпоскопско проследяване на маточната шийка в хода на бременността от висококвалифициран АГ специалист.

 

Д-р Ивет Райчева