';

Да се превърнеш в родител

Да се превърнеш в родител не е лесно. Това е един продължителен процес, който започва някъде в началото на бременността. Процес, който подготвя прехода от двама към трима души – от дъщерята и жената към майката, от сина и мъжа към бащата. Период на трепет, очакване, подготовка и първи приготовления…

Френският психоаналитик Мириам Сежер пише – „посрещането започва преди раждането“. А раждането се превръща в срещата на живота! А може би и първата осъзната среща със самия живот. През тези 9 месеца не само бебето се подготвя за тази среща. Двамата партньори и цялото разширено семейство с нетърпение и големи очаквания се подготвят именно за тази среща.

Не всичко в живота, обаче, се случва винаги по начина, по който сме искали, представяли, чели или гледали по филмите. Появата на малкия нов човек често пъти обърква напълно всички наши представи и фантазии за „идеалното бебе“, „добрите родители“ и др. За жалост определенията като „добър“ и „лош“ родител не съществуват, макар и съвременният „идеален“ свят около нас да се опитва да ни ги вмени.

Физическата умора, личната история, семейната и социална среда, изпитанията, пред които е поставена всяка семейна двойка са предпоставки за отключване на различни форми на психично страдание като постнатална депресия, тревоги около здравето на бебето, чувство за вина, безсъние, паник атаки и др. Всичко това на свой ред може да повлияе на отглеждането и възпитанието на Вашето дете. Защото само любовта не винаги и единствено е достатъчна.

За повече информация относно възможността да получите в МЦ МАРКОВС професионална подкрепа и съвет от психолог може да се свържете с Вашия лекар или да се обадите в центъра.