';
Gyne 12
Gyne 12

Урология

Урологията е медицинска специалност, която се занимава с проблемите на пикочо-половата система. Уролозите лекуват заболявания на бъбреците и пикочния мехур, а при мъжете и на простата, тестисите и пениса. Тази специалност има голямо обществено значение, тъй като лекува редица социално значими заболявания.

По време на бременност поради настъпващите хормонални и анатомични промени в малкия таз честотата на урологичните оплаквания нараства. Най-честите проблеми са свързани с появата на инфекции, бъбречни кризи и бъбречно-каменна болест. По тези причини една голяма част от бременните се налага да търсят помощ от уролог, за да профилактират или лекуват възникнали усложнения.

Не е за пренебрегване и мъжката половина. Ракът на простатата е най-честото злокачествено заболяване при мъжете след 60 години. Доброкачествено увеличената простата е широко разпространена сред мъжете в напреднала възраст като повече от 40% от мъжете след 60 години страдат от това състояние.

Бъбречно каменната болест също е широко разпространена у нас. България е ендемична зона за камъни в пикочните пътища и пациентите с това заболяване са много.

Също така трябва да се обърне внимание на първоначално безсимптомното протичане на туморните заболявания на бъбрека. Често те представляват случайна диагноза при профилактичен преглед на пациента.

Туморите на тестиса са в много от случаите агресивно заболяване. Те се срещат предимно при млади мъже след авто-диагноза и е от изключително значение своевременната консултация със специалист уролог.

Кръвта в урината също е симптом, към който трябва да се подходи внимателно и отговорно, за да се изключи злокачествено заболяване на пикочния мехур или на кухинната система на бъбреците.

Инфекциите на пикочните пътища и гениталиите се нуждаят от адекватно и навременно лечение, за да се предотврати повторната им поява.

Урологията се занимава и с проблеми като нарушения в ерекцията и неволево изпускане на урина, които са от сериозно значение за качеството на живот на пациента.

Профилактиката и превенцията на урологичните заболявания са от голямо значение за здравето на нашето съвременно общество, като на пациентите трябва да се предложи качествено и адекватно лечение в тази област.

За повече информация относно възможността да се консултирате с уролог в МЦ МАРКОВС може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в центъра.