Урология
Урология

Урология

Урологията е медицинска специалност, която се занимава с проблемите на пикочо-половата система - заболявания на бъбреците и пикочния мехур, а при мъжете и на простата, тестисите и пениса. Това е клинична дисциплина с голямо обществено значение, тъй като лекува редица социално значими заболявания.

 

По време на бременност честотата на урологичните оплаквания като цяло нараства. Това се дължи на бързо настъпващите хормонални и анатомични промени в малкия таз.

 

Така например, безсимптомната бактериурия (наличие на възпаление в уринарния тракт) се наблюдава в 10-15% от бременните. Бъбречните кризи и бъбречно-каменна болест са чести усложнения на бременността.

 

По тези причини една значителна част от бременните се налага да търсят специализирана урологична помощ, за да бъдат профилактирани или лекувани възникнали усложнения.

 

Всички възпалителни заболявания на пикочо-половата система се нуждаят от адекватно и навременно лечение, с цел предотвратяване на повторната им изява.

 

Урология

Бъбречно каменната болест е друго състояние, което е широко разпространено у нас, тъй като България е ендемична зона за камъни в пикочните пътища.

 

Не трябва да се забравя, че туморните заболявания на бъбрека имат в началото си безсимптомно протичане и често биват диагностицирани в хода на случаен профилактичен преглед. Кръвта в урината е обезпокоителен клиничен симптом, към който трябва да се подходи внимателно и отговорно, за да се изключи злокачествено заболяване на пикочния мехур или на кухинната система на бъбреците.

 

Не е за пренебрегване и мъжката половина. Доброкачествено увеличената простата е широко разпространена сред мъжете в напреднала възраст като повече от 40% от мъжете след 60 години страдат от това състояние. От друга страна, ракът на простатата е най-честото злокачествено заболяване при мъжете след 60 години.

 

Туморите на тестиса често пъти имат агресивен характер. Те се срещат предимно при млади мъже, след самодиагностициране. В тези случаи е от изключително значение своевременната консултация със специалист уролог.

 

Урологията се занимава и с проблеми като нарушения в ерекцията и неволево изпускане на урина, които са сериозно намаляват качеството на живот.

 

Профилактиката и превенцията на урологичните заболявания са от голямо значение за здравето, като на всички пациенти е редно да се предложи качествено и адекватно лечение в тази област.

 

За повече информация относно възможностите да се консултирате с уролог може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.