Ревматология

Ревматологията е клинична дисциплина, част от семейството на Вътрешните болести, която се занимава с профилактиката, диагностиката, проследяването и лечението на ревматичните болести.

 

Тези заболявания могат да бъдат условно групирани в няколко основни направления (със следните представители от всяка група):

  • Системни заболявания на съединителната тъкан (лупус еритематодес, склеродермия, васкулити, дермато/полимиозити и др.);
  • Възпалителни ставни заболявания (ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит, реактивни артрити и др.);
  • Дегенеративни ставни заболявания (артрози);
  • Кристални артропатии (подагра);
  • Метаболитни костни заболявания (остеопороза);
  • Фибромиалгия.

Част от тези състояния имат автоимунна генеза и/или системен характер, поради което постепенно могат да бъдат въвлечени и засегнати всички органи или системи на тялото.

 

Ревматология

По тези причини ревматологията е тясно свързана и с други медицински специалности като имунология, дерматология, ортопедия както и с всички други клонове на вътрешните болести. 

 

Консултацията със специалист ревматолог започва с щателно снемане на анамнеза (разговор с пациента, в хода на който се уточнява повода за посещението, давността и характера на симптомите, степента на клиничната им изява и др.). 

 

След това обикновено се пристъпва към клиничен преглед, който включва изследване на засегнатите ставни зони и околните меки тъкани, преглед по системи, а при нужда и снемане на неврологичен статус.

 

В определени случаи е показано ултразвуково изследване (ехография) на засегнатите ставни зони, слюнчените жлези и/или конкретни кръвоносни съдове. Чрез този безвреден съвременен метод се преценява и уточнява степента на увреда, давността на процеса, наличието на абнормна васкуларизация и др.

 

Ултразвуковото изследване на ставите, слюнчените жлези и тяхната васкуларизация от специалист ревматолог в МЦ МАРКОВС се извършва с ехографска апаратура от най-висок клас, което е гаранция за качество и голяма диагностична стойност на получената информация.

 

При необходимост се назначават допълнителни образни и лабораторни изследвания.

Следва изготвянето на лечебно-диагностичен план с предписване на лечение, препоръки за двигателен и диетичен режим, назначаване на физиотерапевтични процедури (при нужда) и др.

 

За повече информация относно възможностите за извършване на консултация със специалист ревматолог може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.