Естетична гинекология

Естетична гинекология

Инжектиране на ботулинов токсин при вагинизъм

Вагинизмът представлява автономна реакция на тялото, която се изразява в неволево силно стягане на мускулатурата на влагалището и тазовото дъно.

 

Провокира се при опит зa секусален контакт или поставяне на обект (напр. тампон и др.) във влагалището.

 

Реакцията е рефлекторна и не може да бъде волево контролирана.

 

Вагинизмът е състояние, което значително влошава качеството на живот на жената и налага прецизен и професионален подход за третиране.

Инжектиране на ботулинов токсин при вагинизъм

Първичният вагинизъм възниква още при първия опит за сексуален контакт или поставяне на обект във влагалището. Симптомите могат да бъдат от слабо изразени до генерализиран спазъм на мускулатурата на цялото тяло, който преминава веднага след спиране на опитите за пенетрация.

 

Вторичният вагинизъм възниква след като вече пациентката е имала желани и безпроблемни полови контакти в миналото. Състоянието може да възникне във всеки един момент от живота и да не се проявява при всеки опит за полов контакт. Обикновено се наблюдава след раждане или в периода около менопаузата.

 

Лъжливият вагинизъм представлява клинична изява на друго основно заболяване - атрофичен вагинит, силно изразено възпаление на влагалището, лихен склерозус, физическа травма в областта на влагалището и др. В тези случаи симптомите се провокират от асоциираната болка и дискомфорт.

 

Лечението на вагинизма е напълно възможно, като първата стъпка е да потърсите специализирана помощ. В зависимост от първопричината обикновено се използва комплексен подход включващ консултация със специалист по естетична гинекология, психолог и сексолог.

 

В селектирани случаи с вторичен вагинизъм може да бъде обсъдено инжектирането на ботулинов токсин във влагалището от специалист по естетична гинекология.

 

В МЦ МАРКОВС може да намерите необходимите специалисти по естетична гинекология и психолог, които да Ви бъдат от помощ за провеждане на първична консултация и изготвяне на план за лечение на вагинизма по метода „стъпка по стъпка“. При необходимост може да бъде назначено лечение чрез вагинално инжектиране на ботулинов токсин. За повече информация може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в МЦ МАРКОВС.