';

Ехография в Гинекологията

Ултразвуковото изследване (ехография, видеозон) е неинвазивен метод прилаган широко в Гинекологията, при който чрез звукови вълни се визуализират на екран матката и яйчниците.

Може да бъде използван трансабдоминален (през корема) или трансвагинален (през влагалището) достъп. Поради по-добрата разделителна способност и по-голяма близост до органите в малкия таз, трасвагиналният път на изследване носи значителни предимства.

МЦ МАРКОВС предлага на всички свои пациенти пълната гама от високо специализирани ултразвукови изследвания в Гинекологията.

МЦ МАРКОВС разполага с уникална за България ехографска апаратура с възможности за 3D трансвагинална ехография, която позволява триизмерна оценка на органите и структурите в малкия таз на жената. Прегледите се извършват в комфортна обстановка от високо квалифицирани специалисти.

Основните показания за извършване на ултразвуковото изследване в Гинекологията са:

  • Диагностициране на вродените аномалии на маточното тяло – септирана, аркуатна, двурога, еднорога и др. матка
  • Проследяване на нормалните физиологични процеси
    в хода на менструалния цикъл – промени в маточната лигавица, следене за ехографски признаци на предстояща и станала овулация и др.
  • Фоликулометрия – ехографско проследяване на растежа и размерите на растящите фоликули в яйчника
  • Диагностициране на редица доброкачествени и злокачествени заболявания на маточната лигавица (ендометриум) – полипи, субмукозни миоми, рак на ендометриума и др.
  • Диагностициране на разнообразна патология на маточните тръби – хидросалпинкс, ектопична бременност и др.
  • Диагностициране на редица доброкачествени гинекологични заболявания на маточното тяло и аднексите – миома на матката, яйчникови кисти, аднексиални формации, ендометриоза и др.
  • Диагностициране на редица злокачествени гинекологични заболявания – рак на маточното тяло, рак на яйчника и др.
  • Диагностициране на метастатични процеси в органите на малкия таз при жената

За повече информация относно възможността да извършите в МЦ МАРКОВС различните видове ултразвуково изследване в гинекологията може да се обърнете към Вашия лекар или да се обадите в центъра.