';

Електроконизация (LLETZ)

Електроконизацията на маточната шийка (LLETZ – Large Loop Excision of Transformation Zone) е диагностично-терапевтична процедура, при която с помощта на специален бримков електрод се взема парче тъкан от повърхността на маточната шийка.

Показана е при необходимост от хистологично изследване или премахване на патологично променен участък. Процедурата се извършва под локална анестезия в оборудвана за целта манипулационна от специалист – гинеколог. По желание на пациента може да се извърши и под обща анестезия.

LLETZ не налага предварителна подготовка от Ваша страна. Процедурата се планира в първите дни след менструация и започва като обикновен гинекологичен преглед с поставяне на спекулум. След това се извършва колпоскопия с цел визуализиране на изменените участъци. Следва поставяне на местна упойка, което се усеща като леко боцкане.

LLETZ се извършва едноетапно, като при добра техника, измененият участък се отстранява лесно. Кървенето обикновено е оскъдно или липсващо. При необходимост се взема допълнителен материал от периферията или от цервикалния канал. Накрая се изрязва и връх на конуса с цел хистологично отстраняване на изменения участък в здраво.

Времетраенето на цялата манипулация е между 15 и 30 минути. В някои случаи може да усетите менструално-подобни болки или вагинално парене. Ще Ви помолим да останете около половин час за наблюдение, след което ще може да извършвате обичайната си ежедневна дейност.

След процедурата отстранената тъкан задължително се изпраща за хистологично изследване в специализирана лаборатория. Контролен преглед се прави след три менструални цикъла.

За повече информация относно възможностите и необходимостта от извършване на електроконизация (LLETZ) в МЦ МАРКОВС може да се обърнете към Вашия лекуващ лекар или да се обадите в центъра.