';
Urologiya

Урология

Урологията е специалност за пикочо-половата система. Уролозите лекуват заболявания на бъбреците и пикочния мехур, а при мъжете и простата, тестсисите и пениса. Тази специалност има голямо обществено значение, тъй като лекува социално значими заболявания.
По време на бременност заради промените в малкия таз (хормонални и анатомични промени) честотата на урологичните оплаквания расте. Най-честите оплаквания са свързани с поява на е инфекции, бъбречни кризи и бъбречно-каменна болест. Голяма част от бременните жени е необходимо да профилактират или лекуват възникнало усложнение.
Не е за пренебрегване и мъжката половина. Ракът на простатата е най-честото злокачествено заболяване при мъжете след 60 години.
Доброкачествено увеличената простата е широко разпространена сред мъжете в напреднала възраст като повече от 40% от мъжете след 60 години страдат от това състояние.
Бъбречно каменната болест също е широко разпространени в страната. България е ендемична зона за камъни в пикочните пътища и пациентите с това заболяване изобилстват в нашите ширини.
Също така трябва да се обърне внимание на първоначално безсимптомното протичане на туморните заболявания на бъбрека. Често те предствляват случайна диагноза при профилактичен преглед на пациента.
Туморите на тестиса са в много от случаите агресивно заболяване. Те се срещат предимно при млади мъже след авто-диагноза и е от изключително значение своевременната консултация със специалист-уролог.
Кръвта в урината също е симптом, към който трябва да се подходи внимателно и отговорно, за да се изключи злокачествено заболяване на пикочния мехур или на кухинната система на бъбреците.
Инфекциите на пикочните пътища и гениталите се нуждаят от адекватно и навременно лечение, за да се предотврати повторната им поява.
Урологията се знимава и с проблеми като нарушения в ерекцията и неволево изпускане на урина, които са от сериозно значение за качеството на живот на пациента.
Профилактиката и превенцията на урологичните заболявания са от голямо значение за здравето на нашето съвременно общество, като на пациентите трябва да се предложи качествено и адекватно лечение в тази област.