Ваксиниране срещу HPV - разумен подход при подрастващи

Д-р Цветелина Попова - кратка визитка

 

Д-р Попова завърша медицина през 2016 год. в СУ София и придобива специалност по АГ в 2021 г. в МУ София. От 2020 г. е Докторант в Катедрата по АГ в СБАЛАГ Майчин дом, МУ София. Темата на дисертацията й е: "Дефекти на цикатрикса след цезарово сечение"

Основните професионални интереси на д-р Попова са в областта на ендоскопската хирургия, клиничната гинекология, колпоскопията, женската консултация и раждането.

 

Д-р Попова е част от екипа на МЦ МАРКОВС от 2022 год.

 

 

Какво означава съкращението HPV?

Човешките папилома вируси (Human Papilloma Virus – HPV)представляват хетерогенна група от над 100 вида вируса. Около 40 от тях след директен контакт могат да засегнат половите органи у човека. Най-малко 14 вида HPV биват класифицирани като „високорискови“, защото причиняват различни злокачествени изменения, като например рак на маточната шийка при жената и др.

 

Човешкият папиломавирус (HPV) се предава предимно по полов път след пряк контакт със заразен партньор. Това е най-честата полово предавана инфекция в световен мащаб.

 

„Високорисковите“ видове HPV могат да причинят и някои други злокачествени образувания - на ануса, половите органи, шията, главата и др. „Нискорисковите“ видове HPV могат да доведат до появата на брадавици (кондиломи) в интимната област.

 

Кой е изложен на риск от заразяване с HPV?

Всеки, който води полов живот, може да бъде заразен с HPV.

 

Как може да бъде предотвратено заразяване с HPV?

Ваксинирането срещу HPV предотвратява инфекцията с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици (кондиломи), рак на маточната шийка и др. Обикновено ваксината срещу HPV се поставя при девойки и младежи на възраст между 9 и 14 години съобразно националния имунизационен календар.

 

Използването на презервативи (кондоми) на практика не е 100 % ефективно средство за предотвратяване на инфекцията. Това е така, защото HPV може да засегне кожата в съседните, незащитени области и оттам да настъпи заразяване.

 

Какви са симптомите на HPV?

В повечето случаи инфекцията с HPV изчезва спонтанно, без да причинява видими клинични симптоми или проблеми. На практика повечето сексуално активни хора се заразяват с HPV в някакъв момент от живота си, без да разберат. Понякога инфекцията с HPV може да остане скрита в организма и след години да причини някои от посочените по-горе усложнения.

 

Как се диагностицира HPV инфекцията?

HPV инфекцията се диагностицира чрез взимане на материал от маточната шийка - секрет от канала на маточната шийка или биопсична тъкан. Изборът на метод се прави от лекуващия лекар, който извършва изследването на база клинична картина.

 

Лекува ли се HPV?

Срещу самите HPV вируси няма ефективно лечение. Здравословните проблеми свързани с HPV инфекцията, обаче, могат да бъдат третирани по различни начини. За да получите съвет относно възможностите за лечение е най-добре да се извърши консултация с квалифициран АГ специалист.

 

 

Д-р Цветелина Попова