Електроконизация на маточната шийка (LLETZ)

Д-р Диляна Атанасова - кратка визитка

 

Д-р Атанасова завърша медицина в МУ София през 2001 г. През 2009 г. придобива специалност по Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина, Катедра по АГ, МУ София. През 2017 година защитава дисертация на тема оценка на съвременните методи за откриване на предраковите изменения на маточната шийка. Лектор е на множество курсове по следдипломна квалификация, БАУАГ и др.

 

Д-р Диляна Атанасова е част от екипа на МЦ МАРКОВС от 2010 г.

 

 

Електроконизация на маточната шийка (LLETZ)

Какво представлява LLETZ?
Електроконизацията на маточната шийка (LLETZ – Large Loop Excision of Transformation Zone) е диагностично-терапевтична процедура, при която с помощта на специална електробримка (бримков електрод) се изрязва конусовидно парче от маточната шийка.

 

Кога се налага извършване на LLETZ?
Съвременната профилактика на рака на маточната шийка включва ранното откриване и лечение на нейните преканцерози (предракови изменения или т.нар. цервикална интраепителна неоплазия - CIN). При наличие на положителен резултат от предварително извършен цитологичен или колпоскопски скрининг обикновено се извършва прицелна биопсия. Когато хистологичният резултат от нея показва CIN се прилагат различни методи за лечение, един от които е електроконизацията (LLETZ) на маточната шийка.

 

Как протича електроконизацията?
Процедурата се извършва под локална или обща анестезия от висококвалифициран АГ специалист. Извършва се без специална подготовка на пациентката в първите дни след менструация. След поставяне на спекулум и щателна дезинфекция, с бримков електрод се изрязва конусовидно парче от маточната шийка. От дъното, с по-малка по размер електробримка, се взема допълнително парче тъкан, с цел да се установи дали е отстранен изцяло атипичния участък с CIN. Полученият материал се изпраща за хистологично изследване.LLETZ е свързана с минимална кръвозагуба, а времетраенето на цялата манипулация е между 15 и 30 минути.

 

Има ли противопоказания за извършване на LLETZ?
Процедурата е противопоказана при затруднения в кръвосъсирването или прием на антикоагуланти (аспирин, хепарин,
фраксипарин, кумаринови производни и др.). Бременността също е противопоказание за електроконизация, с изключение на случаите, когато има съмнение за инвазивен малигнен процес.

 

Какво е важно да се знае след извършване на LLETZ?
Обикновено след манипулацията пациентите остават около половин час за наблюдение и възстановяване, след което могат да извършват обичайните си ежедневни дейности. В дните след електроконизацията може да има сивкаво или кафеникаво вагинално течение с примеси от кръв, което постепенно намалява като количество. Първите 1-2 дни е възможна появата на леки менструално-подобни болки или вагинално парене. До следващата менструация трябва да се спазват определени ограничения: не се използват вагинални душове и тампони; не се посещават басейни, не се ползва вана. Половите контакти също не са желателни. Целта е тъканта на маточната шийка да се възстанови напълно.

 

Период на възстановяване след LLETZ
Контролен преглед за оценка на ефекта от манипулацията и възстановяването на маточната шийка се извършва три месеца след електроконизацията. Съществува известен минимален риск за преждевременно раждане при последваща бременност. В тези случаи се препоръчва поставянето на серклаж (профилактично зашиване на маточната шийка).

 

 

Д-р Диляна Атанасова